Laboratóriumi autoklávok új generációja

Az autoklávok – a feladatuk természetéből adódóan – erős felépítésű, robusztus készülékek, amelyek egyben igen hosszú élettartamúak.

Mivel a laboratóriumok akkreditálása során egyre inkább felmerül a sterilizálási folyamat dokumentálásának igénye, melyet a régi (általában manuális) készülékekkel problematikus megoldani a felhasználónak előbb-utóbb el kell gondolkodnia az autokláv lecserélésén.

Az autoklávokról nagyjából az a kép terjedt el (mint minden egyéb korszerűnek hitt eszközről), hogy mind ugyanazt tudja, hiszen a technika mai állása mellett már nem lehet rosszat gyártani.

Systec autokávokMennyire igaz ez a vélekedés? Adott egy mikrobiológiai laboratórium, ahol az eszközök sterilizálása mellett a megsemmisítés és táptalajok (folyadékok) sterilizálása is feladat. Ezek a részfeladatok mind-mind más tudású hardvert igényelnének, itt kell a felhasználónak résen lennie! Milyen igény merülhet fel a különféle feladatoknál?

Eszközök sterilizálása ez a legegyszerűbb feladat, mert csak fel kell fűteni a készüléket a kívánt hőmérsékletre, majd ott tartani a megfelelő ideig, majd a nyomást leengedni és ajtót kinyitni. Külön igényként jöhet szóba, hogy szárazon szeretnék kivenni a sterilizált anyagot: ilyenkor vákuumszivattyúval kell felszerelni a rendszert.
A vákuumszivattyú nem csak a végső szárításnál nagyon hasznos, de a porózus anyagok „elővákuumozásánál” is, mert az autoklávozásnál alapvető követelmény, hogy a levegőt TELJESEN eltávolítsuk a kamrából és helyét a gőz foglalja el. Levegő bentmaradása esetén hasonló a helyzet, mint egy hőlég-sterilizátornál; sokkal magasabb hőmérsékleten és sokkal hosszabb ideig kell levegővel sterilizálni! Ennek fő oka: a gőz energiája sokszorosa a levegőének ezért a sterilizálás nem történik meg a gőz-levegő kevert atmoszférában még 140 °C-on sem!
Figyelendő szempont: alkalmas-e a kiválasztandó autokláv a levegő eltávolítására a kamrából? Felszerelhető-e vákuumszivattyúval?

Megsemmisítés a feladat csak látszólag egyszerű, mert a zsákokban/tartályokban bent rekedt levegő ugyanúgy nem sterilizál, mint az eszközök esetében. A levegő eltávolítása érdekében a zsákokat nyitva kell hagyni, pulzáló felfűtést célszerű alkalmazni (felfűtés utáni kis nyomáscsökkentéskor a megsemmisítendő anyagban felforr a víz és az ekkor keletkező gőz kihajtja a levegőt a zsákból/tartályból. A gőz-levegő vegyes atmoszféra ventilátorral történő keverése sem igazi megoldás az elegy alacsony energiája miatt (lásd a fent leírtakat). Nem megoldás a kissé megemelt hőmérséklet (mert nem lehet elegendően magasra menni a kialakuló nagy nyomás miatt). Feltétlenül szűrni kell a kiengedett levegőt (HEPA szűrő)! A sterilizálás végén célszerű szabályozott nyomáscsökkentéssel operálni, mert így tiszta marad az autokláv fala.
Figyelendő szempontok: levegő eltávolítása, HEPA szűrő, pulzáló felfűtés, szabályozott nyomásleengedés

Folyadékok sterilizálása: a folyadék csak lassabban melegszik fel, mint az edényt körülvevő gőz. Ezért, ha a készülék nem méri a folyadék hőmérsékletét (pl. az egyik edénybe helyezett szenzorral), nagyon valószínű, hogy a folyadék soha nem éri el a kívánt hőmérsékletet. Például: 121°C a sterilizálási hőmérséklet, a gőz már eléri ezt, a készülék indítja a sterilizálást (nincs folyadékba dugott szenzor), jóllehet a folyadék talán még talán csak 90 fokos (nagyban függ a készülék töltöttségétől, de mindig jelentősen a kamra hőmérséklete alatt van). Így pl. a folyadék a sterilizálási idő végére sem éri el a 121 °C-t. A mechanikus autoklávok többnyire és az elektronikus készülékek egy része is így működik!
A bemerülő hőmérséklet szenzor csak azt jelzi, hogy a folyadék már elérte a sterilizálási hőmérsékletet. Ettől a ponttól kezdve célszerű a kombinált hőmérséklet- és nyomásvezérlést alkalmazni, mert csak hőmérséklet vezérlés esetén túl nagy hőmérséklet-ingadozások léphetnek fel a folyadék tehetetlensége miatt.

Folyadék sterilizálás

Képaláírás: Folyadékok sterilizálása megemelt gőznyomású felfű

Ugyanitt szűk keresztmetszet az autokláv lehűtése. Minél több folyadék van a kamrában annál hosszabb a lehűlési idő. Például: egy 160 literes SYSTEC autokláv 21 literes (42*500 ml) folyadéktöltettel kb. 4 óra alatt hűl le az ajtónyitási hőmérsékletre (80°C-ra). Különféle gyorshűtési technikákkal ez az idő jelentősen csökkenthető: az alábbi táblázatban minden idő percben értendő

Felfűtési idő Önlehűléssel Hűtő spirállal Hűtő spirál + belső keverés Külső ventillátorral Permetező hűtés Lamináris hűtés
44 230 94 48 106 13(!) 52

Amint az látható, a folyadék-programoknál igen nagy jelentősége van a gyors lehűtésnek.
Figyelendő szempontok: bemerülő hőmérséklet szenzor, levegő eltávolítása, gyors hűtőrendszer, szabályozott nyomásleengedés, kombinált hőmérséklet- és nyomás-vezérlés

Dokumentálás a sterilizálási feladat dokumentálásának igénye egyre gyakoribb. Célszerű a készüléket vagy beépített nyomtatóval, vagy számítógéphez kapcsolható kiépítésben beszerezni. Nagyon praktikus, ha a készülék rendelkezik magyarországi (kiképzett) szervizzel.

Kubovics Ferenc
Labsystem Kft.