Táptalajfőző autoklávok a SYSTEC-től

A táptalajok főzése, mindennapi feladat a mikrobiológiai laboratóriumokban. Ez a művelet látszólagos egyszerűsége ellenére nagy odafigyelést igényel.
Systec mediaprepA legkülönfélébb módon előállított (a gáztűzhely mellett állva folyamatos kevergetéssel, esetleg keverőgépet használva, vagy a kisebb mennyiségeket fűthető mágneses keverővel) táptalajt autoklávozható edényekbe kell bemérni. Ezek után következik a sterilizálás, melyet autoklávban lehet elvégezni. A folyamat végén a temperált készterméket – steril körülmények között petricsészékbe szokás kiadagolni.

Természetesen régóta léteznek olyan készülékek is, melyek a fenti feladatot komplex módon végzik el. Ezen a területen nyújtanak újat a most bemutatott MediaPREP-sorozatú táptalajfőző autoklávok.
A készülékek alapja a SYSTEC-gyártmányú, elektronikus vezérlésű, vertikális (ELV) autokláv-család, mely készülékeket speciális felszereltséggel alkalmassá tették a táptalajok főzésére.

A táptalaj főzése és sterilizálása is a képen látható kivehető rozsdamentes acéltartályban történik, melynek aljára egy - a mágneses keverőfejet tartó - csonkot építettek be. Maga a mágneses keverőmotor a kamra aljában, az autoklávon belül helyezkedik el. Emiatt a készülék ajtajának nyitása-zárása igen egyszerűen és kényelmesen végezhető el.

A megfelelő minőség elérése érdekében és dokumentálás céljaira csak a közvetlenül mért hőmérséklet-adatok felelnek, ezért a hőmérsékletet folyamatosan mérni kell a sterilizálandó táptalajba bemerített szenzorral. Amikor a hőmérséklet szenzor 121 °C-ot (vagy más előre beállított értéket) jelez, akkor ez a sterilizálandó folyadékra vonatkozik, ettől kezdve méri a készülék a sterilizálási időt. A képen a szenzortól jobbra látható szilikoncsövön történik a táptalaj kiadagolása, miközben a készülék fedele zárva van. A sterilizálási folyamat végére beprogramozható egy tetszőleges (alacsonyabb) hőmérséklet, hőérzékeny adalékanyag hozzáadása céljából.

Mediaprep fedélA készülék fedelén található nagyméretű nyíláson lehet a már sterilizált táptalajhoz a hőérzékeny adalékot beönteni.. Ezek után következhet egy újbóli felmelegítési fázis, majd a táptalaj kiöntési hőmérsékletre való gyors lehűtése.

A kiadagolás lehetséges perisztaltikus adagolóval (pl. közvetlenül petricsészébe adagolás esetén) vagy a készülék tartályában szűrt sűrített levegővel előállított túlnyomással.
Az ajtót, a beöntő nyílást és a kiadagoló csonkot elektromos reteszek védik a nyomás alatti, vagy a magas hőmérsékleten való kinyitástól.

Mediaprep adagolóA MediaPrep készülékek további előnyei, hogy normál autoklávként is használhatóak. A berendezések lábai görgősek, így könnyen mozgathatók, a lamináris fülke közelébe gördíthetők.

Technikai jellemzők: a fűtés lehetséges saját fűtőtesttel vagy külső gőzgenerátorral. A lehűtést - csapvíz felhasználásával - a beépített hőcserélőn átvezetett, sterilizáláshoz használt vízzel végezzük el.

A táptalajfőző autokláv-család 12; 25; 40; 70 és 113 liter táptalaj főzésére alkalmas készülékekből áll.