A MILESTONE mikrohullámú roncsolóinak főbb jellemzői (Új termékcsalád)

A Milestone az első gyártó, aki önszabályozó szeleprendszerrel ellátott roncsoló-edényzettel rendelkezik.

Ez a tulajdonságot az összes (minden nyomásfokozatú) edénye teljesíti. A túlnyomás leszabályozását követően folytatódik a roncsolás (a rendszer nem áll le), és sikeresen befejeződik. Az önszabályozó szeleprendszer megléte az egyik feltétele pl. az EPA-3052 módszere szerinti teljes roncsolásának.

A Milestone ugyancsak az első, akinek PID hőmérséklet-vezérléssel működő mikrohullámú roncsolója / extraktora / reaktora és a savgőzöket érzékelő szenzora van.

Mikrohullámú készülék-változatok roncsoláshoz, extrakcióhoz

Alapkészülékek:

Start D

ETHOS 1

Extraktorok:

Start E

ETHOS E

Nyitott roncsolók:

Start MOD

ETHOS MOD

 • Az ETHOS 1 a Milestone ötödik generációs mikrohullámú laboratóriumi munkahelye (roncso-ló/szerves extraktor/reaktor).
  Az ETHOS-alapkészülék több szabadalmakkal védett megoldást tartalmaz, mint pl.: forradalmian új mikrohullámú hardver (felülről szabad mikrohullámú kamra), a mikrohullám-terítésének új módja (két db. beépített magnetron, 1.700 W beépített mikrohullámú energia, mikrohullám előke-verő kamra), robbanásbiztos ”szelepelő” ajtó.

 • A készülék vezérlője egy 6,4”-os átlójú színes érintő-képernyős, VGA felbontású, virtuális billentyűzetű, flash-kártyás tárolóval felszerelt célszámítógép. A mikrohullámú készüléket az ”EasyControl” interaktív szoftver működteti.
  A flash-kártyán gyakorlatilag korlátlan számú program és a lefuttatott munka is eltárolható.
  A vezérlő teljes-körű dokumentálásra alkalmas. A készülékhez USB bemenettel rendelkező HP tintasugaras nyomtató (PCL 3 módú) közvetlenül csatlakoztatható.
  Opcionálisan külső billentyűzet és egér is csatlakoztatható e vezérlőhöz.
  További opcióként vásárolható meg az ”EasyDoc” PC-szoftver, amely a flash-kártya adatainak egy külső PC-vel történő megnyitására és kezelésére szolgál.

 • A hőmérséklet–vezérelt rendszer PID-szabályozással követi a beprogramozott görbét. A hőmérsék-letet egy db. referencia-edényben méri a robosztus belső hőmérséklet-érzékelő.
  Bizonyos alkalmazásoknál (MOD, kvarc rotor) kontaktusmentes hőmérsékletmérés vezérli a készüléket. Ekkor minden edényben mérjük a hőmérsékletet.
 • A készülékhez minden – a Milestone választékában lévő – szenzort (pl. a QP-t is) lehet opciókéntkérni.

Az új mikrohullámú hardvernek köszönhetően a készülékbe felülről könnyedén behelyezhető bármely adapter (MMR, MOD-rotor), vagy reaktor, amennyiben azt a feladat megkívánná.
A különféle adapterek kiszolgálása érdekében (vákuum, inert gáz) több – a mikrohullámú szivárgástól mentes - bevezető nyílást helyeztek el az ETHOS kamrájának megfelelő pontjain.

Az ETHOS robusztus kivitelű, mert azt kifejezetten a meglehetősen veszélyes üzemnek számító applikációk (savas roncsolás, szerves oldószeres extrakció és a szerves reakciók) számára fejlesztették ki. Éppen ezért a készülék tömege > 85 kg (edényzet nélkül).

A készülék rozsdamentes acélból készített kamrával és külső burkolattal, szabadalmaztatott masszív ”szelepelő” acélajtóval, az ajtó nyitását figyelő 4 db. vészkapcsolóval, szoftverből / manuálisan vezérelt elszívóval, többszörös passzív/aktív magnetron-védelemmel rendelkezik. A mikrohullámú kamrát ötrétegű teflon-bevonat védi a korrózió ellen.

Az ETHOS kifejezetten laboratóriumi célokra gyártott mikrohullámú készülék, amely mikroprocesszoros-, vagy célszámítógépes vezérléssel, robosztus felépítéssel, szabadalmaztatott önszabályozó szelepekkel rendelkező edényzettel, valamint az alábbi jellemzőkkel rendelkezik:

 • PID-hőmérséklet vezérlés a beprogramozott roncsolási hőmérséklet-profilt a készülék leköveti. A megfelelő hőmérséklet-görbe elérése érdekében automatikusan választja meg a szükséges mikrohul-lámú energiát. A mikrohullámú program gyakorlatilag független a roncsolt minták számától.
 • aktív szeleprendszer®, amelynek következtében - túlnyomás esetén (amely általában túl sok minta bemérésének következménye) - a szelepek kinyitnak, majd visszazárnak, így a minta nem veszik el, nem kell gyakran alkatrészeket cserélni.
  Megjegyzés: van olyan „jónevű” gyártó a piacon, amely a készüléke Használati utasításában az edényzet lefújása után - minden esetben - kötelelően kihívatja a szakszervizt! A készülék csak az átvizsgálást követően használható újra.
 • Edényzet egyszerű kezelése az edényzet összetevőit nem kell az egyes roncsolások között karban-tartani (pl. edényfedelet formázni, vagy referencia-fedelet szétszedni), vagy szelepalkatrészeket cserélni.
 • A készülék munkaterét a beépített elszívó ventilátor folyamatosan átöblíti, így a kamrába került savgőzök/oldószerek nem károsítják a készülék belsejét, amely ötrétegű teflonbevonattal védett, alatta pedig rozsdamentes acélból készített a munkatér.
 • A szegmens-edényzet („tortaszelet”) kinyitása közben a kezelőnek nem kell kézben tartania, vagy megfognia a nyomás alatt lévő edényt, vagy annak bármely alkatrészét.
 • A sok munkahelyes (a Q20-as kvarc, és az MP41) edényeket géppel lehet zárni/nyitni
 • A Milestone szegmens-edényzetének nagy a belső átmérője: 36 mm, így nem okoz gondot a szárított iszap, vagy más porszerű minta bemérése (minél szűkebb az edény belső átmérője, annál nagyobb gondot okoz, hogy a porszerű minta - a műanyag statikus feltöltődése miatt - gyakran az edény peremére szívódik).
 • A készülék védett az esetleges robbanás-okozta ajtókivágódás ellen (a ”szelepelő” ajtó ugyancsak Milestone-szabadalom). Ez a funkció megmutatható és lényegesen nagyobb biztonságot nyújt, mint a piacon lévő más gyártmányok által ígért ”többrétegű rugalmas ajtó”.
 • Belső hőmérsékletkontrolja egy db. referencia-edényben működik.
 • Külső hőmérsékletkontrol (infra-érzékelős) az edényeket védi.
 • Minden edény saját nyomáskontrollal rendelkezik, amely az edényzet nyomáshatáráig üzemel
  Az elektronikus nyomáskontrol opcionális.
 • A ”Quality Pressure” szenzor® külső nyomáskontrolként funkcionál az összes edényre, így nem kell a nyomásszenzort az edénybe beszerelni.
 • Megnövelt (többszörös) mintamennyiség kombinált roncsolása® lehetséges.
 • Vízben gyorsan lehűthető edényzet.
 • Vákuummal működő bepárló forgótányér® és savgőz-közömbösítő egység a vizes vagy savas minták gyors (EPA 3052 szerinti) bepárlásához.
 • Az EPA-3052 módszere szerinti roncsolás belső hőmérséklet-szenzorral.
 • Beépített mágneses keverő.
 • MOD-rotor nyitott és Kjeldhal roncsoláshoz (ugyanazon készülékkel roncsolhatunk zárt és nyitott edényzetben!)

Ezen, fent említett megoldások némelyikét minden ETHOS alapkészülék tartalmazza, más kiegészítők opcióként kérhetők.

Az egyes ETHOS-változatok az alapkészülékhez adott beépített opcionális kiegészítőkben különböznek egymástól.

 • ETHOS E az ETHOS 1 alapkészülék szerves oldószeres extrakcióra is alkalmas változata. A különbséget a hőmérséklet szenzor jelenti: Az ETHOS E-ben száloptikás hőmérséklet szenzor méri a hőmérsékletet a tűzveszélyes oldószerek miatt.
 • Az extrakcióhoz javasolt a mágneses keverő, mellyel jelentősen megnő az extrakció hatásfoka.
 • Az ETHOS MOD egy speciális konfigurációt jelent, amely megfelelő edényzettel nyitott roncsolásra – Kjeldhal-roncsolásra is – alkalmas. Egyszerre legfeljebb 8 mintát lehet nyitottan roncsolni. Megoldott a savak automatikus adagolása és a keletkező savgőzök elszívás / közömbösítése.
  A hőmérsékletmérést kontaktusmentes (IR) szenzor végzi.

  A készülék-változatok alulról felfelé: ETHOS 1 ⇒ ETHOS E ⇒ ETHOS MOD továbbfejleszthetőek.

 • A START D típusú alapkészülék az ETHOS 1-től két lényeges pontban különbözik: egy darab beépített magnetronja van, melyek mikrohullámú teljesítménye: 1.200 Watt.
  Az alapkészülékhez egy 5”-os, érintő képernyős, monochrom vezérlő tartozik.
  Már ez az ”egyszerűbb” vezérlő is alkalmas programozott sebességű (PID) felfűtésre. Ebben a vezérlőben 200 db. 10 lépéses (idő, energia, esetleg hőmérséklet, külső hőmérséklet vagy nyomás) program tárolása lehetséges. Az alapkiépítés tartalmazza a hőmérsékletmérő elektronikát, de a szenzort a kiválasztott roncsoló edényzethez illeszkedően kell megrendelni. A nyomásszenzor opcióként kérhető.
  Ez a készülék vonzó ára (kisebb mikrohullámú teljesítménye) miatt a kisebb laborok számára is elérhető.

 • START E a Start alapkészülék szerves oldószeres extrakcióra is alkalmas változata. Hasonlóan az ETHOS E-hez it is száloptikás hőmérsékletmérés van, a mágneses keverő opcionálisan rendelhető.
 • A START MOD hasonló az ETHOS MOD-hez, de a Start alapkészülékre épített.

A fent említett készülék-kiépítés bármelyikéhez még a feladatnak megfelelő edényzetet (Start-készletet) kell kiválasztani és a rendszer már teljesen működőképes.

A roncsolók alkalmasak 1-től 10, 12, 16, 20 (kvarc rotor), 24, vagy akár 41 db. (a 41 minta a Multiprep 41 típusú rotorral) mintával is működni, így jelenleg ez a piacon kapható, 20 bar nyomáson a legnagyobb mintaszámot kezelő, automatikus szelepekkel felszerelt rendszer.

EasyCONTROL szoftver®
A roncsolót/extraktort/reaktort működtető ”EasyCONTROL”-elnevezésű szoftver már WINDOWS-független! A roncsolási program maximum 10 lépést tartalmazhat. Az egyes programlépéseknél az időt, a hőmérsékletet, a nyomást és az adott lépéshez rendelkezésre álló mikrohullámú energiát (energia-határt) lehet megadni.
Mivel a roncsolásnál mindig a megfelelő roncsolási-hőmérséklet elérése a cél, (a nyomás csak egy kísérő jelenség, amelyet egy jó edényzettel kézben lehet tartani), ezért a legkézenfekvőbb egy megfelelő hőmérséklet-profil megadása.
Javaslat: 1-3 mintáig a program első két lépésére kérünk maximum 500 W energiát engedélyezni.

A 640-es (ETHOS), a 260-as (Start) vezérlők által használt EasyCONTOL szoftver nagyon biztonságossá és kényelmessé teszi a munkát, mert nincsen szükség konkrét energiák megadására (energia-határt adhatunk meg) az egyes programlépéseknél, mert a mindenkori energiát a szoftver állítja be a megadott hőmérséklet-profil igénye szerint.
Ez azzal az előnnyel jár, hogy a hasonló minták esetén - függetlenül a kezelendő minták számától – egy és ugyanazon programot használhatjuk. A mikrohullámú energia a teljes tartományban pulzálás-mentes 0-100%-ig (PID vezérlés). Jelenleg ez számít a legfejlettebb vezérlésnek (az időosztásos üzemmód már túlhaladott).

Lehetőség van a program paramétereinek a program futása-közbeni megváltoztatására.

A program segítségével kiszámítható a roncsolás egyes szakaszaiban befektetett mikrohullámú energia, amely jelentősen megkönnyíti új applikációk kifejlesztését. Ehhez a szolgáltatáshoz kapcsolódik az a lehetőség, hogy az egyszer már lefuttatott programot szenzorok nélkül is tudjuk reprodukálni, mivel a készülék ugyanazon mikrohullámú energia-emissziót képes megismételni.
A program teljes körű dokumentálásra ad lehetőséget az összes jellemző adat, paraméter, megjegy-zések és görbék feltüntetésével.

Önszabályozó szelepek:
A MILESTONE edényzete az egyetlen - a jelenleg piacon lévők között - amely önszabályzó szeleprend-szerrel rendelkezik.
A rotoros-edények lezárásának módja a MILESTONE világszabadalma. Több más jelentős szabadalom mellett ez a megoldás teszi a világ legbiztonságosabb mikrohullámú roncsolóivá a MILESTONE készülékeit.
A szelep eleme egy PEEKK-ből készített rugózó elem, amely a túlnyomás esetén biztosítja a túlnyomás leengedését, majd a gyors visszazárást. Ez nagyon biztonságossá teszi a készülék használatát.

A szelep működése védelem arra az esetre,
ha a reakció - bármely ok miatt - elszabadulna.

Üzemszerűen nemigen fordul elő, mert a PID-vezérlés, a hőmérséklet és a Quality Pressure szenzorok használata ezt a lehetőséget a minimálisra csökkenti. Abban az esetben, ha sor is kerülne a szelep működésére, az már a maximális nyomás 80-90 %-a környékén visszazár!

Az önszabályozó-szelepű edényzet nyomáscsökkentésekor csak az edény felső terében lévő CO2 és valamennyi nitrózus gőz távozik el az edényből, ugyanis ilyenkor a fémek már az oldatban vannak. Ezért nincs mintavesztés.
A szelep aktivitásának tényét a QP szenzor, vagy az indikátor gyűrű elmozdulása (szegmens edényzet) tárolja, így a roncsolás befejeztével – szükség szerint - azonosítható a lefújt edény.

Az önszabályozó szeleprendszer megléte az egyik feltétele, pl. a talajok, üledékek és szerves anyagok az EPA-3052 módszere-szerinti mikrohullámú teljes roncsolásának.

Edényzetek

A nyomásálló (zárt) edényzet lehet kizárólagspeciális műanyag-összetevőkből készített, ”Monoblokkos” rotoros (6, vagy 10 munkahely), vagy ”Szegmens” rotoros (1 – 10, vagy 1 - 12 munkahelyes, 100, vagy 35 bar-os nyomásállósággal), vagy a PRO-16 és PRO-24 rotoros (16 és 24 munkahelyes, 30 bar-os nyomásállósággal), és az MP41-es rotor. Az előzőektől eltérően a Q20-as rotor edényei kvarcüvegből készülnek.

Az MOD (nyitott) rotor edényei készülhetnek boroszilikát üvegből, vagy kvarcüvegből.

Edényzet lehűtése

A MILESTONE az egyetlen gyártó, amelynek csaknem összes edényét - a feltárás befejezése után a roncsoló készüléken kívül is - vízben gyorsan lehet lehűteni. Erre vagy a labor mosogatóját használhatja, vagy a Labsystem Kft. által gyártott célkészüléket.
Amennyiben rendelkezésre áll egy második edényzet-garnitúra, azt azonnal be lehet tenni az ETHOS-ba és meg lehet kezdeni a következő sorozat roncsolását, miközben a korábban roncsolt mintát még (a vízben) hűtjük. (Ezzel a megoldással – egységnyi idő alatt (pl. 8 óra) - jelentősen több (kb. 2,5x) mintát tudunk roncsolni, mint bármely más gyártó készüléke. A PRO-rotorok használata esetén az áteresztő-képesség még nagyobb a tartalék edényzet nélkül is.
Vízben történő hűtés esetén az edényt a roncsolás befejezését követően már 5-15 percen belül ki lehet nyitni!
Kivétel a Q20 kvarc edényzet; ezt nem szabad vízzel hűteni.

Áteresztő képesség kiszámítása

Egy normál roncsolás ideje általában 15 és 25 perc között van.
Természetesen lehetőség van az edényzet a készülékben történő lehűtésére is. Erre több megoldást is kínálunk:

 • Sűrített levegővel történő hűtés (akár a roncsolás alatt is)
 • Széndioxiddal történő hűtés (akár a roncsolás alatt is)
 • Saját öblítőlevegővel történő hűtés.
 • Vízben, a készüléken kívül (abszolút zajmentes)

Az alábbi táblázat összefoglalja a rendszer áteresztő-képességét a különféle hűtési módszerek használata esetén. A példában tíz munkahelyes nagynyomású edényzettel és a várható leghosszabb roncsolási idővel (25 perc) számolunk.
Az áteresztő-képességet egy teljes munkanapra (8 óra) számítjuk ki.

Egy db roncsoló rotor esetén
Hutés módja Roncsolási ido (perc) Hulési ido (perc) Edényzet nyitása(perc) Teljes ido (perc) Roncsolások száma Roncsolt minták száma
Fülkében légáramlatban 25 45 20 90 5,3 53
Gépben, saját öblíto levegovel 25 45 20 90 5,3 53
Surített levegovel gépben 25 40 20 85 5,6 56
CO2-vel gépben 25 25 20 70 6,8 68
Vízben 25 15 20 60 8 80

Tartalék rotor megléte esetén
Hutés módja Roncsolási ido (perc) Hulési ido (perc) Edényzet nyitása(perc) Teljes ido (perc) Roncsolások száma Roncsolt minták száma
Surített levegovel gépben 25 40 0* 65 7,3 73
CO2-vel gépben 25 25 0* 50 9,6 96
Fülkében légáramlatban 25 20** 0* 45 10,6 106
Vízben 25 0*** 10 35 13,7 137

* a második edényzet roncsolása alatt el lehet végezni
** a lehűlés idejére ennyi ideig nem hozzáférhető a második edényzet
*** 10 perccel korábban lehűtöttük, mielőtt a második mintasor roncsolása befejeződött volna

Amennyiben rövidebb a roncsolási idő, természetesen nagyobb a rendszer áteresztő-képessége.

Megjegyzés: más rendszereknél a legjobb esetben is csak a kb. 90 perces ciklusidővel (lehűtés gépben saját öblítő levegővel) lehet csak számolni.

A nagynyomású (100 bar-os) edényzetben lehetőség van eltérő jellegű minták egyidejű feltárására is.

A PRO-16 és PRO-24 rotorok edényeinek lehűtése (vízben) 5 percen belül megtörténik! Ez a legnagyobb áteresztő képességű rendszer!

ATC-400CE hőmérséklet-szenzor: ez a szenzor egy referencia-edényben méri a hőmérsékletet, amely hőmérsékletre a készülék szabályoz. A szenzor telepítése kívülről történik a már lezárt referencia-edénybe. A szenzor telepítése vagy kiszedése kb. 5 másodperc alatt végezhető el.
A magas hőmérsékletű applikációk futtatására az edényzet anyagának hőmérséklettűrése szab határt. Ez a határ egy ”normál” TFM-edény esetében 265 °C (a HÖECHST szerint).
A MILESTONE nem javasolja a 265 °C-os hőmérséklet tartós túllépését (max. néhány percig) a ”normál” edényzetben, mert az edényzet károsodhat! Néhány mintatípust kivéve (timföld, korund, spinnel és hasonlók) a roncsoláshoz szükséges maximális hőmérséklet általában 200 °C környékén van. Az edényzet szükségesnél (feleslegesen) magasabb hőmérsékleten történő használata csökkenti az edény élettartamát és egyben kisebb tömegű minta-beméréseket tesz csak lehetővé.

Magas hőmérsékletű rotor
Amennyiben a feladat SiC, grafit, Pt-fémek, stb. feltárása, tényleg szükség van 265 °C feletti hőmérsékletre.
Erre a MILESTONE magas-hőmérsékletű ”HTR-NOVA” rotorja (P/N: 28.HT10400) alkalmas.
A magas-hőmérsékletű rotor 10 munkahelyes, a hőmérséklet tartósan lehet 280 °C és az edényzet egyben a megfelelően magas nyomásállósággal (100 bar) is rendelkezik. Az extrém magas hőmérséklet tartásához az edényzet védőhüvelye különleges kerámiából készül, amely a szilárdságon kívül a TFM-betét folyamatos hűtését is biztosítja a roncsolás alatt. Az edényzet hűtéshez a készülék öblítő-levegőjét használjuk fel, amelyet az ETHOS felső karimáján keresztül (egyedülálló tulajdonság) bejuttatott WEFLON csővel előmelegítve vezetjük rá az edényekre.

Quality Pressure (QP) szenzor azt figyeli, hogy vannak-e a készülék terében savgőzök. Amennyiben a szenzor érzékeli ezeket, lecsökkenti a mikrohullámú energiát arra a szintre, hogy a savgőzök szivárgása megszűnjön. Ezzel a megoldással azt tudjuk elérni, hogy az edényzet akár a nyomáshatár közelében üzemeljen a lefújás, vagy mintaveszteség nélkül. Nem szükséges a rendszer leállítása, mert nincs teendő az edényekkel. A roncsolás folytatható és sikeresen befejezhető.

Megjegyzés: Amikor egy csak szakadó-tárcsával ellátott edényzet a nyomáshatárának közelében üzemel, nagyon gyakran történik meg az edényzet lefújása (különösen exoterm reakcióknál, vagy nagyobb beméréseknél). Ilyenkor teljesen elveszik a minta, mert az edény kiürül. Ezért szükséges az, hogy az ilyen készülék (nem az ETHOS) azonnal befejezze a programot, mert fennáll a többi edény lefújásának veszélye, ami jelentős többletmunkával és bosszúsággal jár együtt.

A MILESTONE közepes és nagynyomású edényzeténél a minta elvesztése igen ritkán fordulhat csak elő. Az elemvesztés még az illanó elemek tekintetében is minimális, a mérési hiba töredéke.
Mintavesztéssel csak a roncsolás első perceiben megszaladt exoterm reakció esetén kell számolni. Amennyiben a felhasználó a minta bemérésénél figyelembe veszi az applikációs segédletben foglaltakat, (nem mér be túl nagy tömegű mintát) az ellenőrizhetetlen exoterm reakció bekövetkezésének kisebb az esélye.

Megjegyzés: az elemvesztéssel történő vevőijesztgetés versenytársaink kedvenc eszköze, amely minden alapot nélkülöz. Mivel a Milestone aktív szeleprendszere szabadalommal védett, egyszerűen nem találták még meg az ezt helyettesítő jó megoldást, ezért alkalmazzák az ”elemvesztéssel” való riogatást.

APC belső nyomáskontroll ez a szenzor (opcionális) egy referencia-edényben méri a nyomást, amelyre a készülék valódi PID vezérléssel szabályoz. E szenzor alkalmazására ott lehet szükség, ahol a nyomásnövekedés változásának megfigyelése a cél. Amennyiben rutinszerű roncsolást kívánnak végezni a Quality Pressure szenzor tökéletesen elegendő.
A nyomásszenzor nem alkalmas gyors exoterm reakciók megakadályozására, erre a hőmérséklet szenzoros vezérlést javasoljuk!

A roncsolásnál a roncsolási hőmérséklet elérése és tartása a cél, a nyomás csak kísérő-jelenség!

Bepárlás (MCR. vagy MMR-rotorral)

A minta bepárlása ugyanazon roncsoló edényből (jelenleg a szegmens-edényzetre van ilyen eszköz) akár savas, akár vizes közegben különféle munkahelyszámú (3-6-8-12) bepárló forgótányérokkal történhet. A bepárlás kíméletesen – vákuumos elszívást alkalmazva – történik.
Erre az eljárásra a nagytömegű, vizes mátrixú minták roncsolása előtt lehet szükség, vagy ha a savat szeretnék eltávolítani a már elroncsolt mintából.

Megjegyzés: a mikrohullámban vákuum alatt történő bepárlás* és szárítás a MILESTONE egyik jelentős nemzetközi szabadalma.

MCR-1 bepárló/szárító forgótányér: 6,5 literes térfogatú, vákuumozható eszköz, amely alkalmas több kisebb edényben elhelyezett, vagy egy nagytömegű minta ugyanazon térben való bepárlására, vagy szárítására.

MMR-forgótányér

Csakis a Milestone ETHOS és START típusú készülékeiben használható bepárló / szárító eszköz. 8 és 12 munkahelyes változatban létezik. Kombinált roncsolásra is alkalmas!

FIGYELEM! Többszörös bemérhető mintatömeg!!!

Kombinált roncsoló / bepárló (MMR) rotor: ezzel az eszközzel – kombinált roncsolással - a szokásos (tipikusan 0,5 g) minta többszörösét tudjuk elroncsolni ugyanazon edényben. Az így – egy edényben - elroncsolható minta tömege erősen függ a minta jellegétől, de általában háromszoros mintatömeg elérhető (saját szabadalom).A bemérés felső határát főként a mintában lévő nehezen roncsolható komponensek (zsír, olaj) aránya jelenti.
A nagyobb bemérésű mintát ”kvázi-nyitott” edényzetben (kvázi-vákuumos elszívást alkalmazva) néhány percig előroncsoljuk, majd ezután bezárjuk az edényeket és zártan fejezzük be a roncsolást.

Az előroncsolás során főként a könnyen roncsolható komponenseket bontjuk le, egyben lehetőséget biztosítunk a keletkező CO2 eltávozására. Így ez a gáz nem fogja terhelni a majd lezárandó edényünket, ezért tudunk lényegesen több mintát bemérni az edénybe.
Az előroncsolást kíméletesen kell végezni, nehogy a minta felhabzása olyan mértékű legyen, hogy a hab elérje a hűtőharangokat.

Példák a megnövelt mintamennyiségekre:

Minta ”Probléma” a mintával „Zárt” tömeg Kombinált tömeg
libamáj sok a zsír (kb. 40%) 0,6 g 2,1 g
pakura olaj és egyéb nehezen roncsolható komponens 0,2 g 1,25 g
HUMET-R sok a cukor (>30%) + tőzeg 1,5 g 6,2 g
tejpor sok a zsír, heves reakció 0,8 g 3,0 g
Tea-levél Sok szerves anyag, heves reakció 1,0 g 3,0 g
liszt Sok szerves anyag, heves reakció 1,0 g 3,0 g

A kombinált roncsolás minden esetben kristálytiszta oldatot eredményez. Nem kell számolni veszteséggel az ”illanó” elemek tekintetében sem!

Az illanó elemek elvesztését megakadályozandó szűrt hűtőlevegőt juttatunk a hűtőharangok felső részébe, így csak a feleslegessé vált CO2 távozik el a nyitott edényből.

Ugyanezt a forgótányért használjuk akkor is, amikor a minta bepárlására van szükség a roncsolás előtt, vagy a roncsolás után a savakat szeretnénk eltávolítani.
Ez a forgótányér jelenleg 8 és 12 munkahelyes kivitelben kapható. A forgótányérhoz különféle anyagú és formájú adapterek léteznek a bepárláshoz, vagy az előroncsoláshoz.

VAC-4000 Savgőzelnyelető / visszanyerő egység

Köszönhetően a beépített nagyteljesítményű vízhűtésű kondenzornak, ez a készülék alkalmas az MCR / MMR forgótányérokból eltávozó savgőzök túlnyomó részének (>90%) kondenzálására és a maradék savgőzök a lúgos mosóban való megkötésére. Beépített vákuumszivattyút tartalmaz, amelynek légszállítása 40 liter/perc, 200 mbar végvákuummal.

Beépített mágneses keverő

Megnöveli a roncsolás hatásfokát. Különösen hatásos ”ülepedő”-típusú mintáknál hatásos. A mágneses keverőre nélkülözhetetlenül szükség van a szerves-oldószeres extrakciónál! Mágneses keverő nélkül végzett mikrohullámú extrakció kinyerése a Soxhlet-nél alacsonyabb lesz (kb. 80%), míg a keverővel 100% fölé mehet.

Száloptikás hőmérséklet szenzor ATC-FO

Szerves-oldószeres extrakciónál alkalmazva kiküszöbölhető a tűzveszély, amelyet a fém-szenzorok használata okozhatna.
Telepítése - hasonlóan a termoelemeshez – néhány másodpercig tart.

IRT infravörös külső hőmérséklet szenzor

Használatára a zárt roncsoláskor védelemként, vagy az MMR és MOD forgótányérok használata esetén (bepárláskor és a nyitott (elő)roncsoláskor), üveg / kvarc edényekben végzett kémiai reakciók során vezérlő szenzorként lehet szükség.

Szerves oldószer szenzor

A szerves oldószeres extrakciónál a savgőzökre érzékeny QP szenzor helyett ez van beépítve az ETHOS E, vagy a START E típusú készülékekbe.

WERTEX módszer

Szerves oldószeres extrakciónál teljes extrakciót valósít meg. Ebben az extrakciót, a szűrést, a bepárlást és az oldószerek visszanyerését értjük. A teljes procedúra kb. 1 órán belül elvégezhető egy garnitúra edénnyel.

Az edényzet lehet 12 munkahelyes, ilyenkor az edények térfogata kb. 100 ml.
A hat munkahelyes edényzet térfogata kb. 270 ml, (ilyen nagytérfogatú edényzete csak a Milestone-nak van) így sokkal nagyobb bemérést tesz lehetővé.

Vízhűtő egység

Rozsdamentes acéllemezből készített speciális vízfürdő, amelybe egyidejűleg maximum 12 db. rotor-szegmenst, vagy az összes PRO-rotoros edényt (>24 db) lehet betenni. A hűtéshez használt csapvíz a vízfürdő egyik végén jön be egy csapon keresztül. A víz magasságát egy széles túlfolyó állítja be max.
10,3 cm-re.

A hűtőt úgy kell elhelyezni, hogy a túlfolyóból kijövő vizet vagy egy mosogatóba, vagy közvetlenül a lefolyóba be lehessen vezetni.

Rendelési szám: 55.34015

ETHOS-asztal

Mivel az ETHOS önmagában is nehezebb 85 kilogrammnál és ehhez még hozzájön az edényzet, a vezérlő, esetleg a savgőzelnyelető készülék, mágneses keverő, a rendszer elhelyezéséhez, kényelmes és biztonságos kezeléshez kb. 1,5 méter széles asztalfelületre is szükség lehet. A nagy tömeg miatt az asztalnak meglehetősen erősnek is kell lennie. A tartalék edények, opcionális eszközök megfelelő tárolása mindig gond a laboratóriumban.

Erre nyújt megoldást az ”ETHOS-asztal”, amely a fenti kívánalmaknak eleget tesz.
Méretei: 150x 80 x 80 cm (a méretek kismértékben módosíthatóak)
Az asztal lábaira görgőket szerelünk fel, így az asztal könnyen mozgatható lesz.

Két db. nagyméretű fiók található az asztalban, amelyekben lehetőség van a kisebb tartozékok (edények, szelepek, stb.) tárolására. A nagy felületű alsó polcon lehet elhelyezni az egyéb nagyobb kiegészítőket, mint pl. tartalék rotor és MMR.

Az asztal 60 x 40 mm-es acél-zártszelvényből készül. Felületkezelése: kétrétegű Hammerite festék. Az általában raktáron lévő vasvázak színe: szürke, de igény-szerint más színben is kérhető.

Az asztal munkalapja 30 mm vastag műanyaggal laminált bútorlap (színe a kereskedelemben éppen kapható munkalapokból kiválasztható).
Rendelési szám: 55.44150